Ondanks dat het fenomeen “podcasting” jaren geleden al zijn intrede deed in een toenmalige show van de Nederlandse Adam Curry, zijn podcasts momenteel enorm populair. De term podcast is ontstaan uit de woorden “iPod” en “broadcast”, oftewel audio en uitzending. Podcasts zijn als het ware digitale geluidsbestanden die je via internet kunt afspelen en downloaden. In het begin was de podcast uitsluiten voor de iPod van Apple beschikbaar, maar tegenwoordig kan iedereen er gebruik van maken. En dat doen we dan ook! Na Amerika is de podcast zijn opmars ook begonnen in Nederland en is hij weer helemaal terug van weggeweest. Maar waarom zijn ze nu zo ideaal en fijn om naar te luisteren?

Allerlei soorten

Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten. Bedenk een onderwerp en je vindt er wel een podcast over. Dit is dan ook een van de redenen waarom ze zo populair zijn. Door de verschillende onderwerpen is er altijd wel een onderwerp dat bij jouw interesses past. Nu alleen nog even zoeken tussen die miljoenen geluidsbestanden.

Nuttig en interessant

Zoals gezegd, is er voor iedereen een interessante podcast te vinden. Denk bijvoorbeeld aan boeken, waargebeurde verhalen of een analyse over die spannende voetbalwedstrijd. Het luisteren van een podcast kan dus heel ontspannend zijn, maar tegelijkertijd ook heel nuttig en leerzaam. Een bijkomend voordeel voor velen is bovendien dat je de nieuwe informatie niet op hoeft te nemen door een dik boek te lezen, maar alleen maar hoeft te luisteren. Dat je niet van lezen houdt, is nu dus geen excuus meer!

Overal te beluisteren

Nog een voordeel is dat je jouw podcasts kunt beluisteren op ieder moment en op elke plek. Het is echter wel noodzakelijk om verbonden te zijn met het internet of op een eerder moment de podcast gedownload te hebben. Onderweg, op het werk, op school of tijdens het sporten; er staat je dan niks meer in de weg om op jouw moment te genieten van de podcast.

Hands free

De radio staat maar zelden uit tijdens autoritten. Het is natuurlijk fijn en relaxt om op de saaie wegen naar jouw favoriete muziek te kunnen luisteren. Ook de podcasts zijn hier geschikt voor. Je hoeft immers alleen je oren te gebruiken, zodat je je handen veilig aan het stuur kunt houden. Zet je podcast aan voordat je de auto instapt en hoor meer over jouw favoriete onderwerpen.

Het is niet voor niets dat de podcasts steeds populairder worden, de voordelen zijn immers groot. Ze zijn er over allerlei onderwerpen, zijn nuttig en interessant en ook nog eens overal te beluisteren. Naar welke podcast luister jij de volgende keer?