Men zegt niet voor niets ‘je bent nooit te oud om te leren’. Een andere uitdrukking luidt ‘stilstaan is achteruitgaan’. Die laatste is natuurlijk niet alleen van toepassing op het leren. Een bedrijf moet blijven innoveren om niet het loodje te leggen. Een van de redenen van het belang van het blijven leren, is om aantrekkelijk te blijven voor werkgevers. Maar er zijn ook andere redenen waarom dat belangrijk is voor ons.

Kennis uitbreiden

Wat voor een bedrijf geldt, is ook op ons van toepassing: niet stil blijven staan. Bij bedrijven, maar ook in de (semi-)overheidsector zijn er technologische ontwikkelingen die invoering behoeven en veranderen de eisen die aan de organisatie worden gesteld. Werkgevers bieden medewerkers cursussen aan, opdat die nuttig blijven. Daar zit een zekere dwang achter. Maar na afronding van zo’n cursus kan het ook gemakkelijker worden voor je om over te stappen naar een andere baan. Wellicht heeft je werkgever wel een plan voor je. Praat daar eens met je werkgever over. Je kunt ook voor jezelf besluiten om je kennis uit breiden, ook al past die niet onmiddellijk bij je baan. Als je zelf zo’n besluit neemt, ben je vaak meer gemotiveerd. Dan haal je meer uit een cursus. Je zult de eerste niet zijn, die het qua carrière over een andere boeg gooit. Misschien wil je jezelf voorbereiden om zelfstandig te worden. Kortom er zijn genoeg redenen om je kennis uit te breiden.

Goed voor het brein

Ongeveer rond de leeftijd van 22 jaar zijn je hersenen volledig tot ontwikkeling gekomen. Tot de leeftijd leer je het gemakkelijkst. Dat betekent niet dat je dan uitgeleerd bent. De praktijk laat dat zien. Je hersenen zijn bij elke leeftijd in staat tot aanpassen en vernieuwen. Je hersenen beïnvloeden hoe je jezelf gedraagt, maar het omgekeerde geldt ook. Je gedrag is van invloed op de ontwikkeling van je hersenen. Als je ze regelmatig gebruikt, dan maken ze nieuwe verbindingen aan en kan er nieuw gedrag ontstaan. Het is als het trainen van je spieren. Daardoor blijven die in goede conditie. Getrainde hersenen stellen je in staat om je nieuwe kennis en vaardigheden sneller eigen te maken. Dat laatste verbetert weer je denkvermogen.

Leuk om te laten zien

Iedereen heeft activiteiten nodig die ons ontspannen. Dat kan zijn sporten, lezen, puzzelen, zingen en noem maar op. Maar een vreemde taal leren, bijvoorbeeld om naar het buitenland op vakantie te gaan, kan ook heel leuk en ontspannend zijn, en een prima aanleiding vormen om een talencursus te volgen. Als je dan na die vakantie weer thuis komt, is het leuk om over je ervaringen te vertellen. Als je een tuinhuisje wilt bouwen, dan kan een timmercursus heel handig zijn. Een cursus kan je in staat stellen om iets nieuws te doen of te maken, wat je vervolgens kan laten zien. Dat kan heel bevredigend en motiverend zijn.