Wanneer je een computer koopt (voor basis- of meer geavanceerd gebruik), staat de monitor bijna altijd als laatste op de prioriteitenlijst. Wat velen misschien niet weten, is dat het hebben van een goed scherm van invloed is op de uiteindelijke ervaring van wat je bekijkt, afhankelijk van de configuratie van jouw machine. In deze gids leest je hoe je een monitor koopt die aan jouw behoeften voldoet.

Schermgrootte en -resolutie

Als je hem aan een tafel en met een stoel in de buurt gaat gebruiken, biedt 24 inch al een goede gebruikerservaring. Als je het zich kunt veroorloven en de ruimte hebt, zijn 27 tot 32 inch ideaal, zodat je bijvoorbeeld ook op grotere afstand films met goede kwaliteit kunt bekijken. Het hangt sterk van jouw voorkeur af, maar probeer een minimum van 24″ aan te houden om geen beeldkwaliteit te verliezen.

Als je op zoek bent naar een nieuwe monitor, denk dan aan het zichtbare gedeelte van het scherm. Hoe hoger de resolutie, hoe duidelijker en scherper de beelden zullen zijn.

Hogere schermresoluties vergroten ook de beschikbare werkruimte. Op Ultra HD-schermen (UHD of 4K) van 3840×2160 of 4096×2160 heb je bijvoorbeeld echt het gevoel dat er genoeg ruimte is om meerdere vensters tegelijk open te zetten – zonder dat je een tweede monitor nodig hebt.

Controleer de frequentie

Monitor Frequentie is niet hetzelfde als beelden per seconde. Frequentie geeft aan hoeveel keer per seconde het scherm het weergegeven beeld vernieuwt. Frames per seconde is informatie van de grafische kaart en staat voor het aantal frames per seconde dat de GPU terugstuurt naar het scherm.

De monitor werkt de beelden voortdurend bij, dus als de grafische kaart dat frame niet snel genoeg verstuurt, zal de monitor gewoon het vorige beeld opnieuw afspelen.

Kortom, als jouw kaart geen verversingssnelheid van bijvoorbeeld 75Hz of 144Hz aankan, heeft het geen zin om meer geld te investeren in een beeldscherm met die frequentie. Je haalt niet het maximale uit het potentieel van je scherm.

Als jouw videokaart geïntegreerd is in jouw moederbord, of ouder, dan zou de aankoop van een 60Hz monitor voldoende moeten zijn. Daarboven is meer voor degenen die spelletjes spelen op de PC, of werken met videobewerking. Voor dagelijkse taken, of zelfs om video’s te bekijken, zal 60Hz goed werk leveren.

Connectoren

De connectoren zijn de ingangen die de monitor aan de achterkant van het toestel brengt. Afhankelijk van het model kunnen ze ook aan de onderkant van het scherm of aan de zijkanten zitten.

Zelfs voor een basismonitor is het aan te bevelen ten minste één HDMI-ingang te hebben, vooral om de beeldkwaliteit te verbeteren. Als je ook series en films op dit scherm gaat kijken, bijvoorbeeld via Netflix, maakt het verschil of je de computer via een HDMI-kabel op de monitor aansluit.

Een gamer-monitor kopen

Investeren in een gaming-monitor is een ander verhaal. Ze zijn een stuk duurder, maar bieden – in de meeste modellen – een ongelooflijke visuele kwaliteit, een hoge verversingssnelheid (tussen 75Hz en 240Hz) en een lage responstijd (ongeveer 1ms). Dit alles zelfs in Full HD-scherm resoluties, maar er zijn ook 4K-modellen (nog duurder).