Meditatie is een van de welzijnspraktijken die steeds meer aanhangers over de hele wereld krijgen. Sinds enige tijd gebruiken mensen het als een manier om niet alleen te ontsnappen aan alle stress die ons omringt, maar ook om op de best mogelijke manier om te gaan met alledaagse situaties.

Het is een praktijk die verschillende voordelen biedt, zoals vermindering van angst en stress, verbetering van de bloeddruk, verhoging van de concentratie, vrede en rust, naast vele andere, die in staat zijn het dagelijks leven van de meest uiteenlopende soorten mensen te transformeren.

Om beter te begrijpen waar we het over hebben, lees dit artikel verder en ontdek waarom je nu zou moeten beginnen met mediteren, al is het maar voor 5 minuten per dag. Kijk hier eens naar!

 1. Vermindering van stress en angst
  Als er twee elementen zijn waarop meditatie effectief en praktisch inwerkt, dan is het wel op stress en angst. Door praktijken als mindfulness, bijvoorbeeld, zijn we in staat ons te concentreren op het huidige moment, ons te ontspannen en zorgen los te laten.

Naast mindfulness is er ook yoga, dat specifieke meditatie-oefeningen voorstelt die bijdragen tot een aanzienlijke vermindering van stress en angst in ons leven.

 1. Verbeterde slaap
  Omdat meditatie direct werkt op het verminderen van stress en angst, zorgt het ook voor een aanzienlijke verbetering van onze nachtrust.

Door negatieve gedachten en de zorgen van alledag te laten voor wat ze zijn, kunnen we ons meer ontspannen en kalm voelen, wat bijdraagt tot meer en betere slaap.

 1. Het houdt ons attent op de kleine momenten
  Zoals we hierboven al zeiden, helpt meditatie ons onze aandacht in het heden te houden. Dat wil zeggen, we concentreren ons precies op wat er op dat moment met ons gebeurt, waardoor elke mogelijkheid tot bezorgdheid verdwijnt. Zo kunnen we onze aandacht op de kleine details houden en ze nog meer waarderen.

Dit doet ons beseffen dat het de kleine momenten zijn die werkelijk de moeite waard zijn en dat zij ons innerlijk en uiterlijk transformeren.

 1. Moedigt zelfkennis aan
  Wanneer we meer en meer meditatie beoefenen, worden we ertoe gebracht steeds naar binnen te kijken. Daarmee ontstaat, automatisch en onbewust, de stimulans en ontwikkeling van ons proces van zelfkennis. Wij beginnen onszelf beter waar te nemen, dat wil zeggen dat wij onze handelingen en vooral onze reacties op de meest uiteenlopende situaties in ons dagelijks leven kunnen observeren.

Zo krijgen wij de kans om het goede in ons te versterken en te werken aan wat in onze gedachten en ons gedrag moet worden verbeterd.

 1. Verhoogde productiviteit
  Mettertijd merken we ook buitengewone winst in ons beroepsleven. Onze productiviteit op het werk neemt toe en wij slagen erin onze eisen in te willigen met veel meer kwaliteit dan voorheen.

Bovendien slagen wij er ook in aandacht te schenken aan de eisen van ons privé-leven en deze zo te organiseren dat wij er allemaal zo goed mogelijk aan kunnen voldoen.

 1. Verbetert jouw humeur
  Tenslotte zult je, nadat je meditatie in jouw leven heeft opgenomen, merken dat je zich veel energieker zult voelen bij het uitvoeren van jouw dagelijkse activiteiten en gemotiveerd zult zijn om doelen en doelstellingen te bereiken. Jouw stemming zal positief worden beïnvloed en dit alleen al is reden genoeg om ruimte te maken voor meditatie praktijken in jouw leven.