Een open haard in huis is een bron van gezelligheid. Maar een open haard vergt natuurlijk wel onderhoud, wat belangrijk is voor jouw veiligheid en gezondheid. In dit artikel geven we je tips voor veilig gebruik van de open haard. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een abonnement op woondiensten van Univé. Hiermee kun je jaarlijks een schoorsteenveger langs laten komen die het rookkanaal grondig schoonmaakt. Op die manier kun je optimaal genieten van een knus haardvuur.

Neem geen risico

Wanneer het rookkanaal van de schoorsteen niet goed schoon is kunnen er giftige stoffen die bij de verbranding vrijkomen in jouw woning terecht komen. Via je ademhaling belanden ze vervolgens in je longen. Je kunt hierdoor een levensgevaarlijke koolmonoxidevergiftiging oplopen, met zeer ernstige gevolgen. Daarom is regelmatig schoorsteen vegen van levensbelang.

Voel jij je er niet prettig bij om zelf het dak op te gaan? Overweeg dan een abonnement op woondiensten bij jouw verzekeraar, of huur zelf een professionele schoorsteenveger in. Door eenmaal per jaar de schoorsteen grondig te laten controleren weet je zeker dat je geen gevaar loopt.

Kijk goed naar het hout en de vlammen

In de open haard verbrand je onbewerkt droog hout. Je herkent dit hout aan de scheuren en de losse deeltjes in de bast. Een handige manier om in de gaten te houden of je goed stookt is om op de kleur van het vuur te letten. Een goed vuur geeft namelijk gele gelijkmatige vlammen. Ook komt er bij een goed vuur vrijwel geen rook uit de schoorsteen.

Als je oranje vlammen ziet of er komt donkere rook uit de schoorsteen, dan betekent dit meestal dat de verbranding niet goed is. Zet dan voor de zekerheid direct een raampje open voor extra zuurstof. Controleer de kachel en het rookkanaal nadat het vuur is gedoofd om te zien of er misschien iets anders aan de hand was.

Denk ook aan het milieu

De rook die vrijkomt tijdens het verbranden van hout brengt fijnstof en schadelijke roetdeeltjes met zich mee. Deze worden vervolgens via het rookkanaal losgelaten in de buitenlucht. Hoe meer rook, hoe meer schadelijke deeltjes er dus vrijkomen. Ook om deze reden is het erg belangrijk om het rookkanaal schoon te houden. Op die manier komt er minder fijnstof vrij.

Ook bespaar je met een schoon rookkanaal energie doordat je het hout efficiënter brandt. Zorg dus voor regelmatig onderhoud aan jouw schoorsteen, zodat je een comfortabel warm huis hebt, jouw veiligheid voorop staat en je ook nog eens iets bijdraagt aan het milieu.