badkamer voor ouderen

Je huis moet een veilige plek zijn waar je je kunt terugtrekken en zonder zorgen kunt ontspannen. Uiteraard wil je beschermd zijn tegen externe factoren, maar ook voor alle ongelukken die in huis kunnen gebeuren. Vooral voor ouderen of voor mensen met een beperking. Met een paar eenvoudige aanpassingen kun je je leefomgeving transformeren tot een veilige en toegankelijke ruimte. In dit artikel hebben we een aantal suggesties om jouw huis geschikt te maken voor ouderen en mensen met een beperking.

Zorg voor verlichting

Zorg ten eerste voor voldoende verlichting in alle ruimtes in huis. Slechte verlichting kan ervoor zorgen dat je een opstapje mist waardoor je kan struikelen of vallen. Een goede oplossing hiervoor is het gebruik van beweging detecterende lampen die automatisch inschakelen wanneer de lamp beweging waarneemt. Ook is het belangrijk om nachtlampjes in huis te hebben om ook in de nacht voldoende zicht te hebben.

Creëer een veilige badkamer

De badkamer is de plek in huis waar zich de meeste ongelukken voordoen. Vooral bij ouderen en mensen met een beperking. Je kunt het risico op ongelukken verkleinen door steunbeugels in de douche of toilet te plaatsen. Ook kan het handig zijn om een douchestoel te plaatsen en gebruik te maken van een inloopdouche. Daarnaast is het belangrijk om gebruik te maken van antislipmatten, zo kun je voorkomen dat ouderen uit kunnen glijden op de natte vloer.

Ruim je huis op en organiseer goed

Richt de woning in met toegankelijkheid in gedachten. Plaats spullen die veel gebruikt worden op een toegankelijke plek en installeer uittrekbare planken en lades. Hierdoor kun je spullen die iets verderop liggen opgeborgen beter bereiken. Het kan ook handig zijn om spullen of opbergvakken te labelen, zo zorg je ervoor dat alles eenvoudig te vinden is én makkelijk bereikbaar is. 

Verwijder obstakels

Een laatste belangrijke aanpassing is het verwijderen van drempels en het zorgen voor brede deuropeningen. Drempels kunnen een struikelgevaar vormen en maakt de ruimte onbruikbaar als er gebruik wordt gemaakt van een rollator of rolstoel. Daarnaast zorg je met brede deuropeningen ervoor dat er geen gevaarlijke capriolen uitgevoerd hoeven te worden om een ruimte binnen te komen.

Zorg voor gemak

Een eenvoudige oplossing om meer gemak te bieden aan ouderen of mensen met een beperking is het gebruik van smart home oplossingen. Zo kun je bijvoorbeeld timers plaatsen voor verlichting en de thermostaat en kan er zelfs gebruikgemaakt worden van een spraakgestuurde assistent.