Staat er binnenkort een functioneringsgesprek op het programma? Veel werknemers vinden het een spannend moment. Voldoe je aan de eisen van je werkgever? Vinden je collega’s je goed in de groep passen? Waar liggen je kansen op verbetering? Enzovoorts. Tegelijkertijd is een functioneringsgesprek een moment waarop je ook zelf aan kunt geven welke ambities en wensen je voor het komende jaar hebt. Zijn er bijvoorbeeld opleidingen die je in de komende maanden wilt volgen? Heb je de ambitie om door te groeien binnen de organisatie en ben je benieuwd naar de visie van je leidinggevende? Het zijn slechts voorbeelden van onderwerpen die je tijdens het functioneringsgesprek kunt bespreken. 

Dit artikel vertelt je meer over de wijze waarop jij jezelf kunt voorbereiden op je eerstvolgende functioneringsgesprek. Begin er op tijd mee, zodat je jezelf voldoende ruimte geeft om je ambities en opleidingswensen uit te werken. Vaak is het lastig om dergelijke zaken last-minute nog te bedenken. 

Functioneringsgesprekken horen open van aard te zijn

Belangrijk in je voorbereiding op een functioneringsgesprek is het feit, dat dit gesprek open van aard zou moeten zijn. Zie het niet als een gesprek waarin je leidinggevende je presteren beoordeelt. Hoewel een terugblik op je prestaties een belangrijk onderdeel vormt van dit gesprek, wordt normaliter alle ruimte geboden om uitstapjes te maken naar andere thema’s. In de inleiding van het artikel werden daar al voorbeelden van genoemd. Je kunt echter ook denken aan persoonlijke thema’s. Verandert er het komende jaar iets in je omgeving? Zal je bijvoorbeeld regelmatig met een ouder, kind of partner naar het ziekenhuis moeten? Het is een thema dat tijdens het functioneringsgesprek besproken kan worden. Welke ruimte krijg je hierin van je werkgever en op welke momenten word je gedwongen om verlof op te nemen? 

Tip: stel voorafgaand aan het gesprek een kort lijstje op met thema’s die je tijdens het functioneringsgesprek wilt bespreken met je leidinggevende. 

Wensen op het gebied van fysiek- en mentaal welzijn 
Ook je fysieke en mentale gesteldheid zijn onderwerpen die je bespreekbaar kunt maken tijdens een functioneringsgesprek. Deze thema’s spelen sinds het hybride werken de nieuwe norm is steeds vaker op de werkvloer. Hoe voorkom je dat de binding met je werkgever verwatert als gevolg van het hybride werken? Op welke manier zorg je voor een duidelijke scheiding tussen werk en privé als je een dag vanuit huis gewerkt hebt? Welke vrijheid heb je om in de donkere wintermaanden al tijdens kantoortijd te sporten? 

Haal feedback op bij de collega’s om je heen

Vind je het lastig om te bepalen waar je ambities liggen? Informeer eens bij je collega’s hoe zij de samenwerking met je ervaren. Waar liggen je krachten en op welke punten kun je jezelf nog verbeteren? Hoewel ook de feedback van een leidinggevende waardevol is, staat deze vaak verder van je dagelijkse werk af. Een directe collega zal mogelijkerwijs andere feedback geven. Je hoeft deze feedback niet formeel aan een collega te vragen; haal het onderwerp aan tijdens een gesprek bij de koffiemachine op kantoor. 

Stel een agenda op en deel deze vooraf
Niet alleen voor jezelf is het prettig om je voor te kunnen bereiden op een functioneringsgesprek. Datzelfde geldt zeer waarschijnlijk voor je leidinggevende. Het is om deze reden verstandig om vooraf een agenda op te stellen. Deel deze met je manager, zodat deze op voorhand weet welke onderwerpen je wilt bespreken. Het biedt je leidinggevende de kans om nog voor het functioneringsgesprek informatie uit te vragen bij andere afdelingen. Denk aan het budget dat je hebt voor een opleiding, de regels op het gebied van hybride werken en bijvoorbeeld het aanvragen van zorgverlof, enzovoorts. 

Leave a reply