verlovingsrings

Leuk, al die apps, robots en andere digitale foefjes die ons veel werk uit handen nemen. Maar in dat laatste zit hem tevens het probleem: de verveling en werkloosheid liggen op de loer. Gelukkig kunnen computers nooit mensen vervangen. We moeten onszelf niet onderschatten. Computers kunnen alleen rekenen – niet denken, laat staan voelen. Vijf dingen die we liever houden zoals ze zijn. Want laten we vooral niet digitaal doorslaan.

Romantiek: een echte verlovingsring bijvoorbeeld

Laten we met het sleutelwoord beginnen: romantiek. Welke app vervangt een ondergaande zon, een zorgvuldig uitgezochte verlovingsring en niet te vergeten jou dromende zelf, die op de knieën voor zijn of haar geliefde gaat? Je moet er toch niet aan denken dat die ring, die prachtig vormgegeven bezegeling van de liefde, uit een 3D-printer komt. Dat hoeft ook niet. En de ondergaande zon op dat mooie eiland, net als de vrienden en familie die straks jouw bruiloft mee komen vieren, zijn nooit te vervangen.

Muziek, literatuur en andere kunstvormen

Je kunt het zo gek niet verzinnen of de geeks van deze wereld hebben uitgevogeld dat het ook met digitale technologie vervaardigd kan worden. Alsof alles nog niet kunstmatig genoeg wordt, zijn er apps die hele boeken zelf schrijven. Yeah, right. Alsof de tragikomische taferelen van Remco Campert of de thriller-skills van Karin Slaughter uit een apparaat kunnen komen. Ook jouw originele teksten schrijf je liever zelf. Er wordt ongetwijfeld al gewerkt aan een robot die een Rembrandt identiek namaakt, of een app die een pophit schrijft. Allemaal razend interessant, maar wat is daar leuk aan?

Horeca

Tijdens de lockdowns zijn er talloze manieren verzonnen om een avondje uit te gaan. Popquizzen vanuit huis, online gokken, streamingconcerten, het haalde het allemaal niet bij de reallife ervaring. We willen elkaar aanraken, elkaars gezichtsuitdrukking en lichaamstaal met eigen ogen zien. Echte fiches in handen hebben, terwijl er aan een echte roulettetafel geslingerd wordt. In een Suske & Wiske-avontuur (“De Krimson-Crisis”) werd al eens beschreven hoe saai het leven wordt als alles vervangen wordt, en Lambik in een bar zijn biertje uit een automaat moet tappen. Brrr.

Onze mening

Het klinkt dystopisch, maar als het allemaal zo doorgaat hoeven we niet eens meer een mening te hebben. Die print je gewoon uit, of je tikt ‘vorm een mening’ in op een of andere website. Terwijl we, zeker in Nederland, zo verzot zijn op discussiëren. Op fora, onder nieuwsberichten, in podcasts, het is toch heerlijk om gedachten uit te wisselen. Mits het een beetje gezellig blijft.

De natuur

Laten we het optimistisch afsluiten: we noemden net al de zon, en zo zijn er nog veel meer dingen waar je gratis en voor niets van geniet, zonder dat daar techniek aan te pas komt. De natuur is absolute rijkdom waar we zuinig op moeten zijn. Dat doen we niet door met z’n allen de servers aan het ronken te houden. Dus hup, smartphone uit, ga naar buiten en snuif de frisse lucht op!