Weten hoe je een nieuwe computer moet kiezen lijkt misschien ingewikkeld, maar in de praktijk hoeft het niet moeilijk te zijn. Om de juiste beslissing te kunnen nemen, moet de consument natuurlijk goed geïnformeerd zijn, d.w.z. op de hoogte zijn van de belangrijkste hardwarecomponenten van een computer en hun relatie met de prestaties van bepaalde activiteiten.

De behoeften van een spelcomputer, bijvoorbeeld, zijn heel anders dan die van een kantoor computer. Daarom is deze inhoud ontworpen als een gids om je te helpen de ideale computer te kiezen, rekening houdend met jouw behoeften.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een computer?
Voordat je een beslissing neemt, moet je de belangrijkste onderdelen van computers en hun functies kennen. Op die manier zult je zien dat de prestaties van de computer variëren naar gelang van het doel dat je wilt bereiken.

Opslag Geheugen

Het opslaggeheugen van een computer is het onderdeel waar programma’s en bestanden worden opgeslagen. Hoe groter dus de opslagcapaciteit, hoe meer ruimte om programma’s te downloaden en te installeren.

De meest voorkomende is het vinden van HDD (harde schijf) opslag. Er zijn nu echter opties met SSD-opslag, die meer snelheid bieden maar minder geheugenruimte.

RAM-geheugen

RAM (Random Access Memories) is van cruciaal belang voor het vermogen van de computer om taken snel en gelijktijdig uit te voeren. Terwijl eenvoudige programma’s zoals webbrowsers en teksteditors weinig RAM-geheugen nodig hebben, hebben spelletjes en zware software meer capaciteit nodig om goed te draaien.

Videokaart

De videokaart, of grafische kaart, bepaalt de kwaliteit van de beelden en grafische voorstellingen die door de computer worden aangeboden. In het algemeen voldoen de meest eenvoudige kaarten aan de eisen van de meeste gebruikers die de component gebruiken om video’s op YouTube of Netflix te bekijken.

Voor meer specifieke activiteiten, zoals ontwerpwerk en online gaming, zijn echter krachtigere grafische kaarten nodig.

Processor

De processor is een van de belangrijkste onderdelen voor de snelheid van een computer. Zijn rol bestaat erin de activiteiten en taken van alle andere componenten te coördineren.

Op de markt zijn de meest gangbare processoren afkomstig van de Intel-familie, die processoren heeft voor zowel lichte gebruikers (Core i3) als meer veeleisende gebruikers (Core i5 tot i9).

Hoe kies je een ideale computer?

Als je een computer zoekt voor routinewerk op kantoor, zoals het verzenden van e-mails, het bewerken van teksten en surfen op het internet, hebt je geen zeer krachtige machine nodig. Voor dit soort taken is een tussen computer, met een 500 GB (Gigabytes) HD, 4 GB RAM geheugen, een basis processor en videokaart, al voldoende.

Computer amusement

Als jouw doel is om te surfen op het internet, sociale netwerken, video’s te bekijken en lichte spelletjes te draaien, is het ook niet nodig om een zeer krachtige machine te hebben. Voor deze activiteiten zal een basis computer, met ten minste 4 GB RAM, aan jouw voornaamste behoeften voldoen.

Gamer computer

Hoogwaardige online-spellen zijn een grote internationale markt geworden en om goede prestaties te leveren, zijn goede componenten nodig. Zo zijn alle genoemde componenten van belang voor de kwaliteit van de uitvoering van online spellen.

Gebruik SSD opslaggeheugen, ten minste 12 GB RAM, Core i5 processor of hoger, en een goede videokaart, is essentieel om de belangrijkste games zonder problemen te kunnen draaien.