Veel bedrijven staan er niet bij stil om hun printkosten te verlagen. Het printen van documenten wordt beschouwd als iets dat vanzelfsprekend is. Dat is zonde, want door een aantal bespaartricks toe te passen, kun je al flink besparen op het inkt- en papierverbruik. Wij delen hieronder drie manieren hoe je kunt besparen op printkosten. Lees snel verder!

1. Vergelijk cartrigde- en tonerprijzen

Misschien een voor de hand liggende tip, maar toch wel erg belangrijk om te vermelden. Als je kiest voor originele inktcartrdiges en toners, dan betaal je vaak de hoofdprijs. Dit kan bij veel printverbruik aardig in de papieren gaan lopen. En dat terwijl er genoeg goedkopere inkten verkocht worden zonder dat je in hoeft te leveren op printkwaliteit. Deze zogeheten klooncartridges worden door verschillende firma’s verkocht, maar de inkten van 123inkt.nl en Inktweb.nl zijn bij een groot publiek toch wel het bekendst.

2. Print in grijswaarden

Heb je er al over nagedacht om de printafdrukinstellingen te wijzigen van afdrukken in kleur naar afdrukken in grijswaarden? Het is één van de makkelijkste manieren om geld te besparen met afdrukken, tenzij je specifiek kleurenafdrukken nodig hebt.

Bij kleurenafdrukken wordt een combinatie van cyaan, magenta en geel gebruikt om kleuren te creëren. Kleurenprinters hebben de mogelijkheid om de zwarte toner te gebruiken of de kleuren te mengen om zwart te maken. Als je in zwart-wit afdrukt terwijl je standaard kleurinstellingen gebruikt, verbruik je dus veel meer inkt. Hierdoor ben je sneller door de cartridges heen.

3. Print dubbelzijdig

Standaard printen printers alleen enkelzijdig. De meeste kantoorprinters kunnen echter op beide zijden van het papier afdrukken. Dit wordt ook wel dubbelzijdig afdrukken genoemd. Het kan je papierverbruik halveren! Bovendien maakt dubbelzijdig afdrukken het mogelijk om verschillende soorten documenten te maken. Denk bijvoorbeeld aan in drieën gevouwen brochures of ansichtkaarten.