Jazeker! Zelf een e-liquid maken kun je op twee verschillende manieren doen: – Kant-en-klare e-liquids met elkaar mengen om zo een heel nieuwe smaak te maken – Helemaal zelf een e-liquid maken, met een basisstof en aroma’s.

De eerste methode is heel erg makkelijk. De tweede methode is iets moeilijker, maar nog steeds geen rocket science. Ik leg het je graag uit in dit artikel.

Hoe meng ik kant-en-klare e-liquids?

De makkelijkste manier is met een leeg flesje. Deze lege flesjes zijn vaak ook te koop bij een webwinkel die e-sigaretten verkopen. In dit lege flesje kun je dan bijvoorbeeld een beetje banaan e-liquid doen en een beetje menthol e-liquid. Als de menthol dan te sterk naar voren komt, doe je er meer banaan bij. Wanneer je te weinig menthol proeft, dan doe je er weer wat menthol bij.

Als je de menthol meteen bij jouw banaan e-liquid had gedaan, was de gehele banaan e-liquid misschien meteen ‘verpest’ geweest als de smaak niet naar jouw gading was. Daarom is het verstandig in een nieuw en leeg flesje te beginnen en eerst kleine beetjes te maken. Houd voor de zekerheid wel bij welke hoeveelheden je precies gebruikt. Als je dan de perfecte verhouding hebt, kun je jouw e-liquid natuurlijk in grotere batches maken.

Hoe maak ik zelf een e-liquid?

Om echt helemaal vanaf 0 te beginnen met een e-liquid zijn er een aantal dingen die je nodig hebt: Base, Aroma’s en Nicotine (optioneel)

Base

De base vormt, zoals de naam al doet vermoeden, de basis van je e-liquid. Deze is geurloos, kleurloos en smaakloos en heb je in verschillende verhoudingen PG en VG.

Aroma’s

De aroma’s zijn de smaakjes die je eraan kunt toevoegen. Dit kunnen hele platte smaken zijn (zoals tabak, menthol, aardbei) waarvan je er een of meerdere kunt toevoegen aan je base. Maar het kunnen ook hele complexe smaken zijn al (zoals bosvruchten met anijs en menthol of tabak met noten en karamel). Hierbij voeg je er meestal eentje van toe, omdat de smaak al uit verschillende smaken bestaat.

Nicotine

Dan heb je nog nicotine of nicotineshots die je kunt toevoegen. Dit hoeft natuurlijk niet, maar kun je doen wanneer je toch graag gebruikt wil maken van nicotine in je e-liquid.

Bewaar de e-liquid nog even!

Bij een zelfgemaakte e-liquid is het heel belangrijk dat de smaken en stoffen goed met elkaar mengen. Dat doe je niet door even het flesje te schudden. Dit kun je het beste doen door de e-liquid voor langere tijd te laten staan en deze gedurende de tijd te schudden en er frisse lucht bij te laten, door het dopje er zo nu en dan even af te halen. Ik adviseer om ze 1 tot 4 weken te laten staan op een donkere plek, zodat je eigengemaakte smaak echt tot zijn recht komt.