Tips om jouw slaapritme meer op orde te krijgen Naast eten, drinken en zuurstof, wordt slaap ook gezien als eerste levensbehoefte. Voldoende slaap is namelijk essentieel voor lichaam en geest. Niet alleen belangrijk om goed te kunnen functioneren, maar ook om gezondheidsschade te voorkomen volgens de slaapexperts. Na een paar nachten slecht slapen zal je geheugen en concentratie al verminderen en na langdurig slaapgedrag verhoogt het risico op diverse aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en dementie. Ondanks dat we dus niet zonder een goede nachtrust kunnen, heeft een derde van de Nederlandse bevolking wel eens last van slaapproblemen. Gelukkig kunnen we zelf veel doen om ons slaapritme weer op orde te krijgen. Hier een aantal tips:

Bedtijd

Hoewel je er misschien niet om staat te springen, kan het helpen om een vaste bedtijd met jezelf af te spreken. Zoals het woord al zegt, heb je voor een slaapritme een vast ritme nodig. In het begin kan het moeilijk zijn om je aan de bedtijd te houden, want je bent immers nog helemaal niet moe. Het kan dan helpen om niet ineens op het afgesproken tijdstip je bed in te duiken, maar elke avond steeds iets eerder naar bed te gaan. Zo went je biologische klok aan het tijdstip en wordt het steeds makkelijker om in slaap te vallen.

Haal geen nachtje door

Hoe gezellig dat feestje ook kan zijn, een nachtje doorhalen is nooit een goed idee. Eén nachtje niet slapen lijkt misschien geen kwaad te kunnen, maar niets is minder waar. Lichaam en geest krijgen gedurende de dag namelijk veel te verwerken. Slaap is na zo’n dag hard nodig om hiervan te kunnen herstellen. Door een nachtje door te halen, verbreek je niet alleen je slaapritme, voor zover deze aanwezig is, maar zorg je ook niet goed voor je lichaam en je brein. De effecten zijn misschien niet gelijk merkbaar, maar de negatieve cirkel is aangewakkerd.

Vermijd cafeïne

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat cafeïne en slapen niet goed samen gaan. Cafeïne is namelijk een stofje met een stimulerende werking. Van nature komt de stof voor in koffiebonen, theebladeren en cacaobonen, maar tegenwoordig vinden we cafeïne in veel meer voedingsproducten terug. Denk bijvoorbeeld aan cola, ijsthee, chocolade en energiedrankjes.
Een kleine hoeveelheid cafeïne kan al effect hebben op de slaap. Wanneer je last hebt van slaapproblemen wordt dan ook aan te raden cafeïne te vermijden. Het ene lichaam reageert er sterker op dan het ander, maar het duurt ongeveer drie tot vijf uur voordat de helft van ingenomen hoeveelheid cafeïne door het lichaam is afgebroken. De overige helft kan vervolgens lange tijd in het lichaam blijven en je slechte slaapritme in stand houden.

Heb jij moeite met inslapen of wordt je meerdere keren per nacht wakker? Geen paniek! Bovengenoemde tips kunnen je helpen om een gezond slaappatroon op te bouwen. Niet alleen wenselijk voor je humeur, maar ook zeker voor je lichaam. Bedenk wel dat je slapen niet kunt forceren. Een goed slaapritme opbouwen kost nu eenmaal energie en tijd. De nacht brengt raad!