Veiligheid op de werkvloer gaat niet enkel over een veilige werkomgeving, maar ook over het buitenhouden van ongewenste gasten en het beschermen van alle bedrijfsdata. Het aantal cyberaanvallen neemt jammer genoeg met de jaren niet af. Veel ondernemingen zijn de dupe van deze digitale aanvallen en de Cyber Security Raad waarschuwde in April 2021 dat de politie het aantal meldingen bijna niet meer aan kan. Er zijn gelukkig wel genoeg manieren om veiliger te ondernemen. In deze blog geven we je een aantal tips om de digitale veiligheid van je onderneming te verbeteren!
1. Neem een verzekering!
Een cyberaanval richt grote schade in een bedrijf. Zeker als er binnen jouw organisatie veel digitaal gebeurt. In 2020 kreeg maar liefst 40% van de ICT-verantwoordelijken binnen het MKB te maken met enige vorm van cybercriminaliteit. Sluit daarom altijd een cyberverzekering zakelijk af. Je bent op deze manier niet alleen gedekt voor de schade, maar ook om de bedrijfscontinuïteit te bewaken. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.
2. Verander je belangrijkste wachtwoorden
Het belangrijkste wapen tegen cybercrime is eigenlijk heel simpel, namelijk een sterk wachtwoord. Verander daarom met regelmaat je belangrijkste wachtwoorden. Gebruik minimaal 14 tekens en probeer een tweestapsverificatie op je belangrijkste apps te zetten. Zo maak je het de cyber criminelen een stuk lastiger.
3. Breng je medewerkers op de hoogte
De meeste inbraken in systemen ontstaan door simpele fouten van medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan het klikken op een link of het downloaden van een kwaadaardige bijlage. De eerste stap om je medewerkers op de hoogte te brengen is het geven van trainingen. Simuleer zelf phishing berichten en train je medewerkers om hiermee om te gaan. Met getrainde medewerkers blijft je organisatie beter beschermd!
4. Beveilig je webshop met SSL-certificaat
Het maken van een webwinkel wordt steeds makkelijker door middel van openbare software. Het nadeel hiervan is dat deze software ook goed bekend is bij cybercriminelen. Beveilig daarom altijd je webwinkel met een SSL-certificaat. SSL is de populaire naam voor het TLS-protocol dat gebruikt wordt om internetverkeer te beveiligen.
5. Update de infrastructuur
Als je organisatie veel data verzamelt, is een solide IT-infrastructuur een vereiste. Een intelligent cloudplatform zorgt ervoor dat je organisatie veilig en flexibel is. Een intelligent platform is in staat om alle regels te volgen die zijn ingesteld met het oog op security. Meer dan 80% van de aanvallen richt zich namelijk op een bekende kwetsbaarheid. Een groot gedeelte van deze aanvallen zijn te voorkomen als de security up-to-date is. Bij cloudcomputing wordt de infrastructuur voortdurend automatisch bijgewerkt.